Friday, October 8, 2021

ToT balų subtilybės, arba truputis aiškumo sau patiems



Prabėgo dvi regatos, abi esant pakankamai stipriems vėjams - virš 10 m/s, kas Lietuvoje beveik prilyginama audroms, per ORC lygio varžybas... Tokia realybė.

Ką verta pastebėti:

- mūsų laivas gerai eina ir su vienu rifu grote, ypač jei pavyksta greitai ir kokybiškai susirifuoti

- yra ir antras rifas... (?)

- kai pučia, nesutrukdytų ir 7 žmogus ant borto, yra ką krenuoti, o pavėjui vis tiek skrendam.. Kur jį gauti?

- prie tiek vėjo atsiranda nemaži krūviai ant virvių, stoporų etc. Verta peržiūrėti įrangą (tvirtumą, stiprumą, storį).


Pirmoje regatoje (Neringa FM) likome 3 vietoj, antroje regatoje (Rudeninė Baltija) - antri. Pagal tendenciją, jei būtų dar viena, gal ir laimėtume... :-)  

Kas džiugina - per Neringa FM pirmi pasikėlėm genakerį iš "viso floto", antram plaukime pavėjui su didžiuoju genakeriu prie ~9-12 m/s praėjom kaip pro stovinčius First 36,7 ir vijomės NM38. RB - pirmam plaukime į antrą ženklą ateinam fiziškai pirmi! Rifuojamės kelis sykius, viskas vyksta gana sklandžiai, ir rezultate tai pasiteisina, fiziškai lenkiam Jeanneau SunFast 3200, kas anksčiau prie tokių vėjų atrodė neįmanoma.

Kas liūdina - per Neringa FM "pramazinom" ženklą... Navigacijos/koncentracijos klaida, gėda. Laviruotę bandėm eiti tarsi pilnais koldūnais, gal būtų pasiteisinęs "pjovimo" variantas. Išėjo taip, kad pavėjui lakstėm, bet laviruote nebeatsilaikydavome. RB - galima sakyti, kad pirmą vietą lėmė trūkęs Code-0 štagas (kol sužvejojom, ir paskui porą mylių su stakseliu, prie TWA 110-120). Dar - artėjant prie 10 m/s, galima drąsiai rifuotis, jei stakselis pakankamai didelis. Jei norisi kelti didesnę burę pavėjui, reiktų kelti, nes šen ir ten po keletą sekundžių galima surinkti, kurių paskui trūksta finiše, ypač jei yra rankų. 

ir pabaigai... ne kritikai teisėjų, bet sau, taip sakant, žiniai. ORC balai nėra beviltiški, jei moki juos suprasti, ir naudotis. Rezultatus galima skaičiuoti keletu skirtingų būdų, ir kuo tas būdas tiksliau taikomas (pagal sroves, vėjo stiprumą, distancijos tipą ir t.t.), tuo ir rezultatai teisingesni. Abiejų regatų metu rezultatai buvo skaičiuojami pagal Coastal Time on Time formulę. RB metu, pirmo plaukimo pabaigoj, kai NM38 pradeda dingti iš matomumo ribos, "руки опускаются, не говоря уже о прочем...". O pasirodo, perskaičiavus pagal Triple Number ToT High (nes high yra virš 14 kts - 7 m/s), mes abi regatas ramiai laimim...

Su kuo ir sveikinu - be pretenzijų teisėjams ir konkurentams.


No comments:

Post a Comment